dinsdag 10 juni 2014

Hoorcollege opdracht 10 : Ethiek en diversiteit

Volgens Sartre is dat wat eigen is aan mensen te vinden is in het concrete bestaan( existentisme). Daarnaast heeft iedereeen keuze van vrijheid. Sartre stelt dat wie zijn vrijheid ontkent, ontkent zijn verantwoordelijkheik je kan ten alle tijden  kiezen wie je wilt zijn met je eigen regels en waarde waar je verantwoordelijk voor bent. bij de doelgroep ouderen moet je jezelf de vraag stellen. In hoeverre de doelgroep verantwoordelijk is voor de bestande beeldvorming over zichzelf. 
Vanuit deze theorie kan je wel zeggen dat de ouderen zeker ene rol hierin hebben over de heersende beeldvorming. Wanneer men zich anders opstelt kan dit heersende beeldvorming veranderen. Daarnaast is het van belang dat je de negatieve beeldvorming een posetieve draai kan geven. Door bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid te nemen over hun vrijheid. Ook kunnen ze hun gedrag bijstellen wanneer dit nodig is. mensen zijn vaak geneigd om negatief over een doelgroep te denken. Dit kan ook vaak zijn uit ontwettendheid. Dit blijkt uit de interviews die we gehad hebben met de doelgroep.

uit een  artikel blijkt dat mensen vooral een negatieve beeldvorming hebben over ouderen. Waarom koesteren mensen zulke enorme vooroordelen (incompetentie, uitgerangeerd zijn, zieligheid) tegen hun toekomstige zelf?’ (Ritsema, B. 2012).

In mijn tutorgroep heb ik een aantal mensen hun menning gevraagd over deze doelgroep. Naar mijn verbazing werd er posetief gereageerd.
Er werden uitspraken gedaan zoals “oudere buitenlandse hebben zich meer aangepast dan buitenlandse jongeren” en “buitenlandse ouderen hebben zoals iedereen een toevoeging in aan de samenleving, ze zijn gelijkwaardig”. Anderzijds werd er gezegd “ik heb bewondering voor het feit dat ze eigen cultuur naleven.” (K. Reinders, V. Stiels & B. Mostert, persoonlijke communicatie, 22 mei 2013).

Hoe wilt de informant het liefst gezien worden door de maatschapij?
Ze wil dat de doelgroep ouderen, door de maatschappij wordt neergezet als: “Hard werkende
ouderen en actief in de samenleving”.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten