dinsdag 10 juni 2014

Hoorcollege opdracht 12 : Agogiek en diversiteit 2

Het doel van deze opdracht is om met behulp van het personalistische model de lezers een blik te geven over hoe deze kunnen worden toegepast op een life-event die een oudere heeft meegemaakt.

De opdracht: 
Neem jullie eigen groepering als uitgangspunt en probeer inzicht te krijgen in de levensloop van een of meerdere personen uit die groepering.
-Ga na welke belangrijke levenservaringen deze persoon heeft meegemaakt (life-events) en welke betekenis deze ervaringen hebben voor keuzes die hij/zij heeft gemaakt.
-Analyseer deze belangrijke levenservaringen vanuit het personalistische model als ook vanuit het generalistische model
- Probeer te achterhalen welke toekomstverwachting deze persoon heeft en op welke wijze hij zelf vorm /invloed uitoefent op de realisering hiervan  
- Probeer te achterhalen welke belangrijke levenservaring /levenswijsheid deze persoon wilt doorgeven aan jongeren anno 2014.








Hieronder zullen wij een tweetal life-events gaan noemen die de informant heeft meegemaakt
- De dood van haar man. Door deze gebeurtenis kwam mevrouw er weer alleen voor te staan. Deze gebeurtenis heeft gevolgen gehad voor haar verdere functioneren. Echter heeft ze zich nooit laten hangen en het beste uit haar leven gehaald.
- Het aanpassen hier in Nederland. Mevrouw kwam van Suriname af, waardoor ze in een twee strijd kwam hier in Nederland. Ze moest balans vinden tussen twee culturen. Ze heeft ervoor gekozen om dit zo goed mogelijk te doen, maar heeft nog altijd haar culturele rituelen behouden.


Analyse personalistisch model:

-      Het eerstgenoemde life-event heeft zeker gevolgen gehad voor haar individuele levensloop.  Zij heeft mij verteld dat dit een van haar moeilijkste periodes was aangezien zij het nu weer alleen moest doen. Doordat deze man haar heeft geholpen met haar persoonlijke ontwikkeling, was dit lastig voor haar. Echter wilde ze zich niet laten hangen en door haar doorzettingsvermogen heeft zij dit verlies een plekje kunnen geven.
-    Doordat mevrouw in een andere cultuur terecht kwam heeft dit wel degelijk haar levensloop veranderd. Zij heeft zich enorm moeten aanpassen, ze geeft zelf aan dat dit enorm veel van haar gevraagd maar ook vanuit de positieve zin.

Toekomstverwachting & conclusie:
De toekomstverwachting is vooral positief. Ze hebben zich beide bij de situatie neergelegd. De conclusie is dat je vanuit verschillende invalshoeken naar een situatie of gebeurtenis kunt kijken, door o.a. het analyse personalistische model.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten